Jesienią i zimą jest chłodno, dlatego częściej chorujemy. W sklepach jest mniej świeżych owoców i warzyw. Warto wtedy jeść zdrowe i smaczne kiszonki. Każdy może wybrać owoce i warzywa, które najbardziej lubi.
Najczęściej kisi się ogórki i kapustę. Ogórki można jeść na kanapkach lub dodawać do sałatek.
Z kapusty można zrobić sałatkę, ugotować ją albo usmażyć. Z kapusty i grzybów można też zrobić pierogi.
Można kisić także pomidory, buraki, marchew, kalafiora, cukinię i paprykę.
Takie kiszonki są dobre do obiadu lub do sałatki.
Kisić można również owoce. Nadają się do tego cytryny, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki i pomarańcze.
Można dodawać je do kanapek, sałatek lub deserów. Można dodać je także do naleśników lub racuchów.
Kiszone warzywa i owoce mają dużo witamin i minerałów.
Pomagają w trawieniu i wzmacniają odporność.
To szczególnie ważne jesienią i zimą.
Jedz kiszonki. Dbaj o zdrowie. Ciesz się jesienią!
kiszona cytryna
kiszona marchewka
kiszony pomidor
Copyrights 2024 | Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Żoliborz-Bielany | Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałow w całosci lub w części bez zgody właściciela jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich.