Za oknem wiosna, słonko grzeje, przyroda pachnie, ptaki ćwierkają a ścieżki rowerowe, lasy i parki zapełniają się spragnionymi aktywności ludźmi. Tymczasem Ty każdego ranka z trudem otwierasz powieki, nie funkcjonujesz bez mocnej kawy, po każdym posiłku ogarnia Cię przemożna senność, a wieczorami nie masz siły na nic?
Na przewlekle zmęczenie skarżą się osoby w różnym wieku. Brak energii często skłania do wizyty u lekarza, ale po wykluczeniu cukrzycy, niedoczynności tarczycy, niedokrwistości, niedociśnienia i innych chorób pacjent często trafia na wizytę do dietetyka, by przyczyn ciągłego zmęczenia szukać w sposobie odżywiania.
Nasz styl życia jest głównym winowajcą. Na liście najczęstszych błędów żywieniowych, które prowadzą do przewlekłego zmęczenia, znajdują się:
Nadmiar energii pochodzącej z cukru rafinowanego i łatwo przyswajalnej skrobi
Często mylnie rozumiemy, że skoro brakuje nam energii to potrzebujemy „kopa cukrowego” w postaci słodkiej przekąski. Tymczasem spożywanie cukru i produktów z białej mąki (białe pieczywo, drożdżówki, naleśniki, pierogi, makarony) powoduje senność po posiłkach, a następnie uczucie rozdrażnienia i niepokoju, gdy poziom cukru we krwi gwałtownie spada.
Zbyt długie przerwy między posiłkami
Nieregularne jedzenie również przyczynia się do wahań glikemii będących przyczyną zmęczenia. Z kolei jedzenie późnowieczorne zaburza regenerację wątroby i obniża jakość snu.
Nadużywanie alkoholu
Częste spożywanie alkoholu nawet w małych ilościach czyli tzw. „piwko po pracy” czy „kieliszek wina na rozluźnienie po ciężkim dniu” powodują odwodnienie i przeciążenie wątroby, która zajmuje się „odtruwaniem” nas od alkoholu. Dodatkowo alkohol powoduje zwiększone zapotrzebowanie na witaminy B12, B6, których niedobór objawia się m. in. przewlekłym uczuciem zmęczenia.
Nadmiar kofeiny w organizmie
Wypicie filiżanki kawy w przypadku senności w ciągu dnia to dobry pomysł, ale nadmiar kofeiny działa odwrotnie, gdyż powoduje przestymulowanie układu nerwowego i uzależnienie od kofeiny. Picie kawy w godzinach popołudniowych powoduje pogorszenie jakości snu, a co za tym idzie nieprawidłową regenerację nocną. Nie sposób też nie wspomnieć, że kawa odwadnia, a odwodniony organizm nie może funkcjonować prawidłowo.
Niedobór żelaza lub cynku
Pierwiastki te występują w produktach, które przy „normalnej” diecie spożywamy dość często. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, burakach, kaszy jaglanej, soczewicy, żółtku jaja. Cynku dostarczają m. in. mięso, ostrygi, jaja, sery, pełnoziarniste produkty zbożowe i grzyby.
Do niedoborów żelaza lub cynku zwykle dochodzi u osób stosujących diety wegetariańskie lub wegańskie, zmagające się z krwotokami (krwawienia z nosa, obfite miesiączki) lub często zapadających na infekcje, gdyż cynk pełni ważną rolę w układzie odpornościowym. Może się tak zdarzyć również u osób, których dieta jest bardzo mało urozmaicona. W takim wypadku wskazana jest suplementacja.
Jeśli po przeczytaniu tego artykułu zauważysz zbieżność pomiędzy swoim niekorzystnym samopoczuciem, a nawykami żywieniowymi zacznij działać. Przy braku chorób przewlekłych, wymagających stosowania diet leczniczych, możesz zacząć od kilkudniowej diety „oczyszczającej”. Wyklucz całkowicie na ten czas cukier, białą mąkę, produkty smażone i przetworzone oraz mięso, a komponuj swoje posiłki w oparciu o warzywa, owoce, kasze, fasolę, soczewicę, ciecierzycę, oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy. Pij odpowiednią ilość wody (30 ml x waga w kilogramach). Ogranicz kawę, na jakiś czas całkowicie zrezygnuj z alkoholu. Zadbaj o prawidłową jakość i ilość snu. Prawdopodobnie poczujesz się o wiele lepiej.
Owoce
i warzywa
Ciecierzyca, soczewica, fasola
kasza
Oleje roślinne tłoczone na zimno,
orzechy
Urszula Grzywacz
Dietetyk, SPZZLO Warszawa-Żoliborz
Copyrights 2024 | Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Żoliborz-Bielany | Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałow w całosci lub w części bez zgody właściciela jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich.