INFOLINIA
Ikona, element graficzny, symbolizujący telefon
A A Ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony
Migam
Logo ETR
Logotyp Unii Europejskiej

Bądź FLEXI-tarianinem

Dieta fleksitariańska zajmuje trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych diet, ustępując jedynie diecie śródziemnomorskiej i diecie DASH. Ranking ten co roku ustalają eksperci z dziedziny medycyny i dietetyki z całego świata.
Polega ona na wykluczeniu mięsa i jego przetworów z codziennego jadłospisu, ale dopuszcza okazjonalne  jego spożywanie.

Dlaczego ograniczać mięso?


  • Jako Polacy jemy zdecydowanie za dużo mięsa. Średnie spożycie mięsa (w tym drobiu i podrobów) na świecie to ok. 800 gramów tygodniowo, natomiast w Polsce – 1300 gramów. Z kolei wg zaleceń WHO nie należy jeść więcej niż 500 gramów przetworzonego mięsa, czyli nie więcej niż 750 gramów świeżego.
  • Codzienne spożywanie czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina, konina, mięso kaczek i gęsi ) aż o 20% zwiększa ryzyko występowania nowotworu jelita grubego!
  • Dieta mięsna może być przyczyną zaparć, dny moczanowej i dyslipidemii.
  • Większość wędlin zawiera polifosforany, azotany i sól, co zaburza wchłanianie wapnia i może prowadzić do osteoporozy. Z kolei dym wędzarniczy zawiera substancje rakotwórcze.
  • Z masową produkcją mięsa wiążą się nieetyczne praktyki takie jak hodowla zwierząt w zatrważających warunkach oraz olbrzymia degradacja środowiska.
  • Ograniczając mięso urozmaicimy swoją dietę, zwiększymy spożycie warzyw, a także możemy trochę zaoszczędzić.

Czym zastąpić mięso?


Mięso jest w naszej diecie przede wszystkim źródłem białka, witaminy B12 oraz żelaza. Aby dostarczyć powyższych składników odżywczych powinniśmy jeść jajka, fasolę, soczewicę, ciecierzycę, groch, bób, produkty mleczne, orzechy, ziarna oraz ryby.
W przypadku nasion roślin strączkowych warto stopniowo zwiększać ich spożycie, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Urozmaicona dieta roślinna jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.

Proponowany cel


  • Początkowo postaraj się przez 3 - 4 dni w tygodniu nie spożywać mięsa i jego przetworów.
  • Wyszukaj przepisy na pyszne dania wegetariańskie, dopraw je ulubionymi przyprawami i poczuj dobrodziejstwa diety fleksitariańskiej.

 

Urszula Grzywacz
Dietetyk, SPZZLO Warszawa-Żoliborz

Czytaj także:


Logotypy programu zrealizowanego z dofinansowaniem z Unii Europejskiej
Logotyp: szybka terapia onkologiczna Logotyp: NFZ Logotyp: Rzetelna Firma

Copyrights 2024 | Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa-Żoliborz | Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałow w całosci lub w części bez zgody właściciela jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich.

Projekt i wykonanie


Logo Agencji PR PReal’s

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Więcej informacji można znaleźć w Polityce cookies więcej Ikona, element graficzny, strzałka w prawo z aktywnym linkiem do treści na temat specjalistycznych usług