Dieta fleksitariańska zajmuje trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych diet, ustępując jedynie diecie śródziemnomorskiej i diecie DASH. Ranking ten co roku ustalają eksperci z dziedziny medycyny i dietetyki z całego świata.
Polega ona na wykluczeniu mięsa i jego przetworów z codziennego jadłospisu, ale dopuszcza okazjonalne jego spożywanie.
Mięso jest w naszej diecie przede wszystkim źródłem białka, witaminy B12 oraz żelaza. Aby dostarczyć powyższych składników odżywczych powinniśmy jeść jajka, fasolę, soczewicę, ciecierzycę, groch, bób, produkty mleczne, orzechy, ziarna oraz ryby.
W przypadku nasion roślin strączkowych warto stopniowo zwiększać ich spożycie, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Urozmaicona dieta roślinna jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Urszula Grzywacz
Dietetyk, SPZZLO Warszawa-Żoliborz
Copyrights 2024 | Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Żoliborz-Bielany | Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałow w całosci lub w części bez zgody właściciela jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich.