Lato jest zdecydowanie łaskawsze dla osób „będących na diecie” z uwagi na szeroką dostępność sezonowych, świeżych warzyw i owoców oraz mniejszy apetyt związany z wysokimi temperaturami na zewnątrz. Ale nawet ten czas ma swoje pokusy, którym łatwo ulegamy. Jedną z nich są lody, czyli smak dzieciństwa - zimna, słodka przekąska idealnie podkreślająca radość z letnich dni.
Czy lody są tuczące? Czy są zdrowsze od czekolady? Wybrać sorbet, śmietankowe czy na patyku? Czy dzieci mogą jeść lody? Czy od lodów boli gardło? Przyjrzykmy się faktom:
Lody to jeden z mniej kalorycznych deserów. Lodowa kulka to ok 40 – 140 kcal (zależnie od rodzaju), więc znacznie mniej niż batonik czy kawałek ciasta. Nadal jest to jednak słodka przekąska, więc musimy zachować umiar.
Sorbety
są niskokaloryczne, gdyż w zasadzie nie zawierają tłuszczu. To bardzo dobry wybór pod warunkiem, że sorbet zrobiony jest rzeczywiście z owoców i cukru, a nie jak się niestety zdarza z aromatu owocowego, barwników i syropu glukozowo-fruktozowego. Pamiętajmy, że zawsze mamy prawo uzyskać informację o składzie ulubionych lodów. Dobry sorbet bez trudu zrobisz samodzielnie – wystarczy blender, ulubione mrożone owoce np. maliny, truskawki lub jagody oraz cukier lub jeszcze lepiej jego zdrowszy zamiennik np. ksylitol.
Lody śmietankowe
powinny być zrobione tylko z czterech składników: prawdziwego mleka, śmietany, jajek oraz cukru, ale w dzisiejszych czasach trudno znaleźć tak dobry produkt. Lody śmietankowe i ich modyfikacja typu czekoladowe, orzechowe, kokosowe są jednocześnie bardziej kaloryczne - jedna kulka dostarcza ok 120 - 140kcal.
Lody na patyku, rożki itp.
są zwykle najbardziej kaloryczne z powodu dodatków takich jak: czekolada, karmel, dżemy, bakalie itp. Zrezygnuj z nich, jeśli walczysz z nadwagą.
Lody dzięki zawartości mleka lub owoców stanowią całkiem dobry deser dla dzieci powyżej 2 roku życia. Oczywiście należy zachować zdrowy rozsądek (1- 2 kulki w zupełności wystarczą) oraz pamiętać, iż lody tak, jak każda inna przekąska stanowią jeden z pięciu posiłków zalecanych dzieciom w ciągu dnia.
Aby wystąpiło przeziębienie lub angina potrzebne są wirusy lub bakterie. Prawdą natomiast jest, że nagłe schłodzenie organizmu (zjedzenie lodów w upalny dzień) obniża odporność i drobnoustrojom łatwiej jest zaatakować.
Podsumowując lody mogą stanowić pyszny, letni deser dla całej rodziny. Jak zawsze dbajmy o jakość – przygotowując je samodzielnie lub wyszukując produkty o dobrym, krótkim składzie.
Nie dajmy się przy tym zwieść reklamie, gdyż hasła „tradycyjne”, „rzemieślnicze”, „wegańskie”, „jak za dawnych lat” nie zawsze znajdują odzwierciedlenie w tym, co znajdziemy na opakowaniu.
I nade wszystko zachowujmy umiar, gdyż to jedna z podstawowych zasad zdrowego odżywiania.
Urszula Grzywacz
Dietetyk, SPZZLO Warszawa-Żoliborz
Copyrights 2024 | Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Żoliborz-Bielany | Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałow w całosci lub w części bez zgody właściciela jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich.