Powszechnie wiadomo, że to co jemy wpływa na to, jak się czujemy. Zazwyczaj jednak skutki niewłaściwego odżywiania kojarzymy z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Tymczasem przyczyn tak częstej przypadłości, jaką jest ból głowy, też powinniśmy szukać na talerzu.
Zbyt długie odstępy pomiędzy posiłkami mogą powodować spadek stężenia glukozy we krwi, a jednym z jego objawów będzie ból głowy.
Dlatego staraj się zjeść choćby lekkie śniadanie i unikaj przerw w jedzeniu dłuższych niż 4 godziny.
Niedostateczne nawodnienie powoduje skurcz naczyń krwionośnych, prowadząc do migreny. Wypijaj właściwą ilość płynów każdego dnia (30 ml x waga), a jeśli odczuwasz początki bólu głowy w pierwszej kolejności wypij 2 szklanki wody (najlepiej z dodatkiem imbiru, który działa przeciwzapalnie) i dopiero wtedy rozważ zażycie tabletki przeciwbólowej - często nie będzie już potrzebna.
Nadmiar cukrów prostych w diecie, czyli słodyczy, słodkich napojów, ciast, drożdżówek oraz produktów z białej mąki
także powoduje wahania glikemii i bóle głowy.
Dodatki do żywności to kolejny winowajca bólu głowy. Substancje, takie jak glutaminian sodu, siarczyny, barwniki (czerwień koszenilowa) czy aspartam (słodzik) znajdziemy głównie w żywności wysoko przetworzonej - kostkach bulionowych, daniach „z proszku”, chrupkach, słodyczach, słodkich jogurtach, gumach do życia, kiełbasach. Sprawdzaj skład wybieranych produktów i unikając wymienionych substancji.
Kofeina rozszerza naczynia krwionośne, co może przynieść chwilową ulgę w bólu głowy, ale picie jej nałogowo lub w dużych ilościach ma już działanie niekorzystne, gdyż przyczynia się do odwodnienia organizmu, a w przypadku dłuższej przerwy może powodować objawy odstawienia, czyli właśnie silny ból głowy.
Tyramina i histamina, czyli substancje powstające z rozkładu białek długo przechowywanej lub fermentującej żywności, mogą być przyczyną migreny. Szczególnie wysokie stężenie tych substancji występuje w serach dojrzewających i pleśniowych (Cheddar, Emmentaler, Camembert, Brie, Blue, Mozarella, Parmezan, Romano, Roquefort, Stilton, Gruyere), szampanie, białym i czerwonym winie, czekoladzie, rybach wędzonych, solonych i marynowanych oraz kawiorze, dojrzewających wędlinach, salami, w niektórych warzywach i owocach (figi, daktyle, rodzynki, dojrzałe awokado, przejrzałe banany, cebula, czerwona fasola, kiszona kapusta) oraz drożdżach.
Jeśli cierpisz na migreny spróbuj na jakiś czas wykluczyć produkty zawierające tyraminę lub prowadź dzienniczek żywieniowy, by zaobserwować ewentualny związek tych pokarmów z występowaniem dolegliwości. Ponadto dbaj o to, by Twoja żywność była świeża - im dłużej ją przechowujesz tym więcej będzie zawierała tyraminy.
Przyczyn bólu głowy jest zdecydowanie więcej. Pamiętaj! Zdrowe odżywianie na co dzień oraz analiza dolegliwości pod kątem ich związku z pokarmami może zapobiec przynajmniej niektórym atakom bólu głowy.
Niedobór snu
i zmiany pogody
Stres
i zaburzenia hormonalne
Nadmiar bodźców (światło, zapachy, hałas)
i czynniki genetyczne
Urszula Grzywacz
Dietetyk, SPZZLO Warszawa-Żoliborz
Copyrights 2024 | Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Żoliborz-Bielany | Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałow w całosci lub w części bez zgody właściciela jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich.